Abeceda Zdravog Spavanja | Bio-san Celliant™

Abeceda zdravog spavanja

abeceda zdravog spavanja

A – Argentum

BIO-SAN Celliant™ proizvodi tretirani Argentum+ materijalom koji sadrži ione srebra s antibakterijskim svojstvima posebno su pogodni za osobe sklone alergijama.

Vaš proizvod tretiran Argentum + tehnologijom ostat će prozračan, udoban i suh tijekom spavanja.

Srebro sprječava razmnožavanje bakterija i djeluje antialergijski. Kao dobro poznato prirodno antibakterijsko sredstvo, srebro ne utječe na prirodnu ravnotežu kože već osigurava antiseptičku njegu, održava kožu zdravom, ali i poboljšava kvalitetu epidermisa što smanjuje problem ispucale kože.

Zbog kemijskih svojstava, srebro pomaže regeneraciji kože i sprječavanju gljivičnih infekcija.

B – Bio-san

Bio-san koristi isključivo najnaprednije tehnologije za poboljšanje zdravlja ljudi. S pravom tehnologijom proizvodimo prave proizvode za sve uzraste.

BIO-SAN Celliant™ proizvodi s klinički dokazanom učinkovitošću posebno su osmišljeni za: bolji noćni san, ublažavanje boli, povećanje energije, brži oporavak mišića, poboljšanje cirkulacije, povećanje razine kisika u krvi i tkivima, brži oporavak organizma, regulaciju temperature tijela, te povećanje ukupnog blagostanja.

Rezultati i efekti koji se postižu korištenjem BIO-SAN Celliant™ proizvoda su izuzetni i podižu performanse ljudi na prirodan način do maksimuma potencijala osoba koje ih koriste.

C – CELLIANT®

Celliant® sadrži 13 odabranih sigurnih, prirodnih, optički aktivnih materijala koji zajedno djeluju i na taj način potiču učinkovitije korištenje kisika i povećanje protoka krvi u potkožnim tkivima što za rezultat ima višestruke pozitivne učinke na vaše tijelo.

Č – Čaj

Pojedini čajevi mogu biti odlična pomoć kada ne možete zaspati, a stručnjaci preporučuju uglavnom biljne čajeve kao što su čaj od kamilice, lavande, ružmarina, komorača, majčine dušice, limunske trave (matičnjaka)!

Naravno, pomoći može i bilo koji drugi čaj koji vam osobno odgovara i djeluje opuštajuće na vas, međutim predlažemo da izbjegavate čajeve koji daju energiju (npr. đumbir, menta) te čajeve koji sadrže kofein (npr. crni ili zeleni).

Također, treba ograničiti i količinu (na maksimalno 2 dcl) kako vas potreba za mokrenjem ne bi budila noću.

D – Disanje

Jedan američki znanstvenik došao je do zanimljivog i vrlo korisnog otkrića – osmislio je tehniku disanja za dobar san, smirenje živčanog sustava i smanjene stresa koju je nazvao 4-7-8 tehnika.

Dakle, ova metoda pokazala se odličnim rješenjem kada ne možemo zaspati, a upute za njenu primjenu su sljedeće:

  • 1. korak: zatvorite usta, stavite jezik na prednje nepce i udahnite (kroz nos) brojeći do 4
  • 2. korak: zadržite dah brojeći do 7
  • 3. korak: izdahnite na usta dok u sebi brojite do 8

Vježbu možete ponavljati svakih 3-5 minuta dok ne zaspite. Napomena: ako ne možete izdržati 15 sekundi bez udisanja (7 zadržavanje daha + 8 izdisanje) slobodno skratite trajanje.

abeceda zdravog spavanja disanje

Na primjer, možete za početak pokušati 3-3-6, jedino je važno da izdah traje dvostruko dulje od udaha jer se tako organizmu šalje signal da je tijelo već smireno i u stanju opuštenosti.

E – Eterična ulja

Osim čaja i pravilnog disanja pri opuštanju vam od velike pomoći mogu biti i eterična ulja.

Miris eteričnog ulja od lavande, kamilice, sandalovine, mandarine, matičnjaka, mažurana ili geranija će vas umiriti i pomoći vam da lakše utonete u san.

F – Funkcionalnost 

Funkcionalno i udobno su definitivno pridjevi koje biste trebali moći koristiti kada opisujete svoju spavaću sobu i krevet.

Pravilan raspored namještaja, pažljiv izbor boja, optimalna temperatura i svjetlost u prostoriji, kvalitetan madrac i posteljina samo su neki od preduvjeta za ugodnu atmosferu i dobar san.

G – Glazba

Glazba nas može rastužiti, razveseliti, motivirati, a postoje i istraživanja koja dokazuju kako određena glazba može djelovati opuštajuće, pomoći ljudima da zaspu, spavaju duže i općenito imaju kvalitetniji san.

Iako smo naišli i na nekoliko studija u kojima se navodi kako korelacija između slušanja glazbe i brzine usnivanja nije pronađena, sa sigurnošću možemo tvrditi kako vibracije zvuka djeluju na sve procese u mozgu i time direktno utječu na kognitivne, emocionalne i tjelesne funkcije čovjeka.

U svakom slučaju vrijedi pokušati jer velike su šanse da će vam umirujuća glazba pomoći.

H – Higijena spavanja

Higijena spavanja ima osobitu važnost za kvalitetu sna. Ona osigurava osjećaj svježine, odmornosti i budnosti.

Ona obuhvaća naše navike, ponašanja, te čimbenike okoline čija je važnost neupitna u spavanju, te na koje se uglavnom može utjecati.

Higijena spavanja ima ključnu ulogu u liječenju različitih oblika nesanice, a na koji točno način možete pročitati u našem blogu.

I – Intense®

Intense® su vlakna koja su dobivena visokom tehnologijom umetanja ugljičnih vlakana. S Intense® vlaknima dozvolite vašem krevetu da vas oslobodi napetosti i stresa.

Tijekom dana i noći tijelo je u stalnom kontaktu s različitim umjetnim materijalima i podložan zračenjima što vaše tijelo puni statičkim elektricitetom.

Kada se statički elektricitet nagomila odnosno ostane zarobljen u našem tijelu, on pravi nered tj. izaziva različite zdravstvene tegobe. Posljednja znanstvena istraživanja su dokazala da ova elektrostatička punjenja povećavaju nivo kortizola, poznatog kao hormon stresa.

Ova povećanja mogu izazvati razne poremećaje kao što su insomnia – poremećaj spavanja, umor i oslabljeno zdravlje. BIO-SAN Celliant™ proizvodi s Intense® vlaknima sadrže patentirane ultra tanke karbonske niti koje zahvaljujući strukturi svoje provodljive jezgre oduzimaju elektrone okolnom materijalu i oslobađaju ih u zrak.

Na taj način pritisak lagano otklizi od tijela što omogućava nadasve duboki i relaksirajući san.

J – Jastuk

Loš jastuk = velik problem. Naime, pogrešan jastuk može pojačati pa čak i uzrokovati bol u vratu i ramenima, pogoršati glavobolju i neugodu, utrnulost ruku te otežati disanje i na kraju krajeva onemogućiti kvalitetan noćni odmor.

Prilikom izbora jastuka važno je znati da oblik i vrsta jastuka moraju biti prilagođeni vašem položaju spavanja. Jastuci od paperja lako se namještaju, a oni od memorijske pjene oblikuju se prema jačini pritiska glave.

abeceda zdravog spavanja jastuk

Osobe koje spavaju na trbuhu trebaju niže jastuke od paperja. Ako pak preferirate spavanje na leđima za vas su nešto viši jastuci također punjeni paperjem ili čvršćim poliesterom dok za osobe koje najradije spavaju na boku preporučujemo jastuk od memorijske pjene.

Osim što utječe na kvalitetu sna, jastuk na kojemu spavate određuje i koliko ćete se zdravo, odmorno i svježe osjećati ujutro i baš zato pažljivo birajte i obvezno pročitajte naš blog o pravilnom izboru jastuka.

K – Kretanje

Osobe koje se slabo kreću tijekom dana nerijetko imaju problema sa spavanjem. Iako je fizička aktivnost poželjna uzmite u obzir da ju treba izbjegavati neposredno prije spavanja. Dakle, šetnja ili bilo koji oblik vježbanja uzrokuje lučenje endorfina i povećava tjelesnu temperaturu što nas održava budnima pa se preporuča prakticiranje ovih aktivnosti ujutro ili u popodnevnim satima (barem 4 sata prije odlaska na spavanje).

L – Ležanje

Spavamo u ležećem položaju (barem bi trebali), ali pitanje je ležimo li ispravno?

Svaka osoba je drugačija i ne možemo tvrditi da jedno pravilo vrijedi za sve, ali postoje poze odnosno način ležanja koji je bolji za zdravlje i preporuča se osobama koje imaju problema s nesanicom.

Naime, teško je promijeniti stare navike, ali stručnjaci tvrde da spavanje na trbuhu ili u takozvanom položaju fetusa loše djeluje na organizam pa ako je jedan od ta dva položaja upravo vaš najdraži možda biste trebali razmisliti da ga počnete mijenjati.

Kako biste što lakše utonuli u san i kako bi vaš organizam mogao odmoriti, ali i odraditi svoje noćne zadatke, preporučamo spavanje na boku ili leđima.

LJ – Ljubimci

Iako je znanstveno dokazano da kućni ljubimci umanjuju stres, postoji nekoliko dobrih razloga zašto bi im ulazak u vašu spavaću sobu trebao biti zabranjen.

Na prvom mjestu je naravno higijena, zatim alergije, a ono što je možda i najgore od svega je isprekidan san.

Osim toga, ni za imunitet vašeg ljubimca, posebice psa, spavanje u toplim prostorima nije zdravo.

M – Memory pjena

Memory pjena ima svojstvo da reagira u dodiru s toplinom. Na nižim temperaturama je čvrsta, a pod utjecajem tjelesne topline mekša te se postepeno oblikuje i prilagođava položaju i težini tijela spavača.

Tako je rasterećenje pritiska gotovo potpuno. Osjećaj spavanja na takvoj podlozi često se opisuje kao osjećaj bestežinskog stanja!

Kod promjene položaja tijela tijekom spavanja podloga se ponovo lagano prilagođava na okretanje čime se pritisak na njoj znatno smanjuje.

N – Noć

Spavati je zdravo, ali ova činjenica ne smije se baš uzeti zdravo za gotovo.

Kako bi bili odmorni i puni energije važno je imati raspored spavanja. To znači imati redovito vrijeme odlazaka na spavanje, a možda još i važnije imati definirano vrijeme jutarnjeg buđenja.

Nije dobro da odstupanja u satnici budu veća od 1 sata. Previše sna gotovo je jednako loše kao i premalo. Osobe koje teško zaspu i imaju lak san trebale bi izbjegavati dnevni odmor odnosno spavanje tijekom dana.

Inače se popodnevni odmor u trajanju do tridesetak minuta svakako preporučuje i ima brojne pozitivne učinke na zdravlje.

O – Opterećenje

Kontrola misli je vrlo bitna stavka kvalitetnijeg spavanja. Intenzivna i naporna razmišljanja, opterećivanje brigama, planiranje aktivnosti sutrašnjeg dana i slično mogu biti poprilično opterećujuće misli u smislu da usporavaju usnivanje onemogućavajući nužno psihofizičko opuštanje prije sna.

P – Prostorija

Već smo spomenuli higijenu spavanja, a jedan od iznimno važnih elemenata iste je i prostor u kojemu spavamo odnosno spavaća soba.

Ona treba biti adekvatne temperature, osvjetljenosti i ozvučenosti. Ne preporuča se spavati na pretoplom ili prehladnom mjestu.

Optimalna temperatura je do 5°C niža od uobičajene sobne temperature. Također je važno izvore svjetla i buke prigušiti da bi se u sobi postigla što manja osvjetljenost i ozvučenost.

R – REM faza sna

Osim što u ovoj fazi sna sanjamo, ona je i neophodna kako bi se naše tijelo stvarno odmorilo te prikupilo potrebnu energiju za maksimalnu učinkovitost tokom narednog dana.

Za vrijeme trajanja REM faze svi mišići (osim očnih) miruju tj. na neki način su paralizirani što znači da bez obzira što sanjamo, ostajemo nepokretno ležati u krevetu.

Naš mozak katkad poduzima i sigurnosne mjere kako se ne bismo probudili dok REM faza traje pa vam se sigurno nekad dogodilo da se npr. zvuk vaše budilice potpuno stopi s onim što se događa u snu i uopće vas ne probudi.

Zanimljiva je i činjenica da se sjetimo što smo sanjali samo ako smo se probudili za vrijeme trajanja REM faze.

Iako mnogi od nas smatraju da su dobro spavali ako se nisu budili tijekom noći (tj. ako se ne sjećaju) to baš i nije tako. Naime, najbolji indikator kvalitetnog sna je osjećaj svježine i budnosti tokom cijelog dana.

Drugim riječima, probuditi se nakon nekoliko sati sna bez buđenja ne mora nužno značiti da se tijekom dana nećete osjećati pospano. Kvalitetno spavanje je jedino ono koje sadrži sve faze sna u optimalnom omjeru.

S – Solotex®

Solotex® je inovativan materijal, posebna mješavine vlakana zadnje generacije, na kojima postoji više od 200 međunarodnih patenata. Drugim riječima, on je savršena i inovativna alternativa poliuretanu.

Krasi ga iznimna udobnost, dugotrajna elastičnost te zahvaljujući strukturi elastične-opruge vezujućih vlakana, ima iznimnu otpornost na pritisak i također održava svoj ​​izvorni oblik, nakon što je stisnut, bez ikakve deformacije.

Prozračan je zbog svoje mikro prorozne strukture. Bezmirisan je, s vremenom ne žuti, lako ga je održavati tj. može se prati neograničen broj puta i neće izgubiti kvalitetu.

Solotex® je higijenski proizvod koji doprinosi boljoj mikroklimi vašeg kreveta.

Š – Štednja

Niste skloni štednji (budimo iskreni – tko je?), ali baš prilikom kupovine madraca i ostale opreme za kvalitetniji san odlučili ste uštedjeti koju kunu.

Razmislite malo koliko zapravo vremena dnevno ili mjesečno provedete u svom krevetu…a koliko novca uložite u lijep namještaj za kupaonicu ili kuhinju u kojima sigurno provedete manje vremena. Uložite u kvalitetne proizvode za spavanje jer tako ulažete u svoje zdravlje i kvalitetniji život. Toplo vam preporučamo BIO-SAN Celliant™ proizvode s klinički dokazanom učinkovitošću.

A ako baš želite štedjeti u tom segmentu, učlanite se u BIO-SAN KLUB i ostvarite popuste.

T – Tuširanje ili topla kupka

Tuširanje prije spavanja uklanja nečistoće i mrtve stanice kože što znači da će i krevet u koji legnete duže ostati čist.

Osim toga. tuširanje ili topla kupka odličan su način da se opustite i isperete sve probleme od tog dana iz svojih misli.

abeceda zdravog spavanja tuširanje

Ne treba ni napominjati da ćete ujutro imati više vremena za spavanje ili kavu ako tuširanje obavite navečer.

U – Udobnost

Nije potrebno isticati koliko je udobnost kreveta važna za dobar san. Kada govorimo o udobnosti kreveta, ne mislimo samo na tvrdoću madraca odnosno podloge već i na količinu slobodnog prostora (dužinu i širinu kreveta), visinu i oblik jastuka, vrstu i materijal pokrivača i tako dalje.

V – Voće

Velike količine teške i začinjene hrane prije spavanja su zasigurno loša odluka. Konzumiranje namirnica i pića koji sadrže kofein, rafinirani šećer, veće količine ugljikohidrata, masnoća i začina neposredno prije spavanja ili tokom noći ima loš utjecaj na kvalitetu sna.

S druge strane, ako neposredno prije spavanja ogladnite, teško ćete zaspati stoga se pobrinite da (ako već morate nešto pojesti prije spavanja) to bude manja količina hrane koja je bogata triptofanom.

Pojedite sjemenke suncokreta i bundeve, ili zobenu kašu s mlijekom, jogurtom, od voća pojedite banane ili marelice, od povrća tikvice ili rajčicu, a od mesa puretinu ili ribu.

Z – Zdravstveni problemi

Zdravstveni problemi mogu biti i uzrok i posljedica problema sa spavanjem. Za oba slučaja postoji samo jedno rješenje – poboljšati kvalitetu sna.

Iako zvuči jednostavno, baš i nije. U isto vrijeme treba promijeniti loše navike, poraditi na higijeni spavanja te ispuniti sve uvjete koji su neophodni za zdrav san.

Možda se čini kao začarani krug – zdravstveni problemi zbog nedostatka sna te nesanica uzrokovana bolovima, problemima s disanjem i ostalim tegobama uzrokovanim ozbiljnijim zdravstvenim problemima, ali činjenica je da od nečega treba početi. I to nešto definitivno bi trebalo biti spavanje.