Ruptura Prednjeg Križnog Ligamenta | Bio-san Celliant™
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8

Ruptura prednjeg križnog ligamenta

ruptura prednjeg križnog ligamenta

Ozljeda ACL-a najčešće nastaje tijekom sportova koji uključuju naglo zaustavljanje ili promjene smjera,ili skakanje ( košarka,nogomet,skijanje).

Ruptura prednjeg križnog ligamenta predstavlja jednu od najčešćih povreda koljenog zgloba kod sportaša profesionalaca, ali i onih koji se sportom bave rekreativno. ACL je skraćenica od “anterior cruciatum ligament”, ili na hrvatskom prednjeg križnog ligamenta.

Riječ je o vrlo snažnom unutarnjem ligamentu koljena, čije ozljede viđamo često u sportaša (bilo profesionalnih ili rekreativnih), a nakon kojih je oporavak redovito dug i kompliciran.

Anatomija koljena

Da bi razumjeli značaj ovog ligamenta u cijelom sustavu koljena, važno je napomenuti da je zglobna čašica u najvećem zglobu u ljudskom tijelu (koljenu) vrlo plitka, a da glavica podsjeća na valjak.

To s jedne strane omogućava veliku pokretljivost, ali s druge karakterizira cijeli sustav kao vrlo nestabilan i sklon ozljedama. Kako bi se smanjila mogućnost «izlijetanja» zglobnih tijela iz svojih prirodnih ležišta, koljeno je okruženo s nekoliko nivoa obrane.

Prvi su svakako mišići, a oni oko koljena uvjerljivo su najjači u cijelom organizmu. Zatim je prisutan cijeli splet vanjskih ligamenata koji ukružuju zglob i daju mu dodatnu čvrstoću.

Na kraju, tu su i dva unutarnja ligamenta, zakopana duboko u samom koljenu, a zovemo ih prednja i stražnja ukrižena sveza. ACL spriječava da zglobna glavica ne «pobjegne» prema naprijed pri mnogobrojnim, kako u sportskim aktivnostima, tako i van njih. 

Zbog čega dolazi do rupture prednjeg križnog ligamenta?

Mehanizam ozljede, odnosno puknuća ACL-a zasnovan je na traumi i to takvoj koja vanjske sile usmjerava prema koljenu u smislu njegova forsiranog opružanja i rotacije.

Primjeri za to su mnogobrojni, od pada pri skijanju, doskoka u odbojci, promjene pravca pri napadu u rukometu, pa sve do udaraca ili blokade potkoljenice u situacijama dok je tijelo još u pokretu (borilački sportovi, uklizavanje u nogometu i sl.). 

Faktori rizika

  • bavljenje sportom kao nogomet, košarka, gimnastika
  • ženski spol
  • slaba kondicija
  • nošenje neodgovarajuće obuće
  • umjetna trava kod sportskih terena

Simptomi rupture prednjeg križnog ligamenta

  • prilikom ozljede se čuje  zvuk pucanja tetive
  • brzo oticanje
  • gubitak raspona kretnji
  • nestabilnost i popuštanje koljena

Klinička slika

Najčešće je pri samoj ozljedi prisutna iznimno intenzivna bol praćena nastajanjem otoka i smanjenom pokretljivošću koljena. Za prvu pomoć treba upotrijebiti led kako bi se smanjila bolnost. 

Također preporučujemo kompresiju elastičnim zavojem, a sve u nastojanju da se smanji nastajanje otoka. Nakon toga valja točno dijagnosticirati nastalu ozljedu.

Pri prvom pregledu liječnik će nastojati iglom i špricom aspirirati (evakuirati) otok, te ako naiđe na krv, to će biti prvi znak da se vrlo vjerojatno radi o puknuću ACL-a.

Osim toga, uklanjenje krvi iz koljena obično donosi i smanjenje bolova. Nakon toga slijede testovi za koljeno, te postavljanje konačne dijagnoze.

Na žalost, rijetko je ruptura ACL-a jedina ozljeda u koljenu. S obzirom na povezanost struktura u tom zglobu, kao i na snagu sila koje moraju biti prisutne ne bi li se ova ozljeda dogodila, u samom procesu njena nastajanja događaju se oštećenja i drugih koljenih struktura.

Pri tome najčešće strada maniskus, zatim kolateralni ligament (jedan od vanjskih ligamenata koljena), ponekad hrskavica, a rijeđe i stražnja ukrižena sveza (PCL). 

Kako bi stanje samog koljena bilo posve jasno (a to je nužno ne bi li se isplanirao najbolji način liječenja) postoje dva tipa dijagnostike.

Prvi je MR (magnetska rezonanca), koja nam daje uvid u stanje mekih tkiva u samom zglobu. Ako je snimka jasna i nedvojbeno pokazuje što je točno oštećeno, valja pristupiti dogovoru oko daljnje terapije.

Ukoliko postoje dvojbe oko toga što je točno oštećeno i pored MR-a valja prije odluke o daljnjem liječenju učiniti artroskopiju, što je u osnovi mali operativni zahvat u kojemu se sa dvije sonde ulazi u koljeno, te vizualno pregledava njegovo stanje.

Kako liječiti rupturu prednjeg križnog ligamenta?

Nakon što je definitivno postavljena dijagnoza rupture prednje ukrižene sveze (ACL-a), slijedi liječenje koje kod ove ozljede nikada nije jednostavno, a niti kratko.

Ukoliko se radi o djelomičnom puknuću ligamenta, tada se okrećemo neoperativnom tretmanu u smislu fizioterapije i kinezioterapije. Cilj je ukloniti eventualno prisutan otok, te postupno ojačati mišiće koji okružuju koljeno,a zatim ih i pripremiti za sve ono što ih očekuje u okruženju jedne sportske aktivnosti (ako je pacijent aktivni sportaš).

Cijeli taj proces traje oko 12 tjedana, a uključuje tehnike poboljšanja izdržljivosti, brzine reakcije i balansa.

Kada je riječ o potpunom puknuću ACL-a, stvari se još više kompliciraju, jer taj ligament nije moguće naprosto «sašiti» i na taj način popraviti ozljedu. Kako se radi o nedostatku krucijalnog stabilizatora koljena, danas se u modernoj ortopediji nastoji što je ranije moguće učiniti tzv. «plastika» ligamenta.

Taj operativni zahvat uključuje uzimanje dijela ligamenta patele ili dijela tetive jednog od mišića stražnje lože natkoljenice te njegovo stavljanje na mjesto rupturiranog ACL-a. Nakon operacije slijedi dug rehabilitacijski postupak, koji neizostavno traje 6 mjeseci i uključuje sve što je već navedeno u neoperativnom liječenju djelomične rupture. 

Treba napomenuti da postoji i alternativa operativnom zahvatu. To je već spomenuti neoperativni pristup, u kojem se nastoji kao i kod djelomične rupture, osposobiti mišićno ligamentarni sustav da preuzme dio ili kompletnu funkciju stabilizacije koljena.

Dobra strana tog pristupa jest činjenica da se izbjegava jedna prilično opsežna operacija, te se ukupno vrijeme liječenja skraćuje na cca 3 mjeseca.

No, opasnost se krije u tome da ukoliko ponovo dođe do «izlijetanja» koljena, odnosno nestabilnosti pri kretanju, vrlo je vjerojatno da će ono pruzročiti novo oštećenje drugih struktura u koljenu.

Stoga valja vrlo pažljivo odmjeriti sve razloge za i protiv operativnog zahvata u konkretnom slučaju, te se na kraju o postupku liječenja dogovoriti i sa pacijentom.

BIO-SAN VAM PREPORUČUJE KORIŠTENJE PROIZVODA KOJI MOŽE POMOĆI KOD BOLI U KOLJENU! BIO-SAN PREMIUM TERAPEUTSKU PODLOGU S CELLIANTOM

Glavne prednosti BIO-SAN Celliant™ podloge:
Zahvaljujući materijalu Celliant® koji klinički dokazano povećava razinu kisika te samim time pomaže ubrzati cirkulaciju, kao rezultat toga može doći do nestanka ili smanjenih grčeva u nogama i tijelu a samim time i manje boli, smanjenja oteklina te bolje regulacije temprerature.

BIO-SAN premium podloga s Celliantom je dodatno obogaćena karbonskim vlaknima Intense® koja neutraliziraju prirodni naboj tijela, oslobađajući ga napetosti, te na taj način BIO-SAN CELLIANT™ podlozi daju anti-stress kvalitetu.

Omogućavaju brzo pražnjenje elektriciteta, omogućavaju dublji, relaksirajući san. Intense® je antistatičan te aktivno odbija prašinu!

Revolucionarna zaštita s ionima srebra Argentum + učinkovito odbija grinje i bakterije. Iznimna prozračnost pomaže sprječavanju znojenja. Koži ugodna tkanina primjerena je za osobe sklone alergijama.

Saznaj više o proizvodu klikom na link: Celliant Premium Podloga za Spavanje