Menopauza i Problemi sa Spavanjem | Bio-san Celliant™
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8

Menopauza

menopauza

Menopauza i problemi sa spavanjem – postoji li tajna veza?

Menopauza je prirodan i neizbježan proces, ali taj period života za neke žene može biti iznimno neugodan zbog različitih fizičkih i emocionalnih simptoma koji su posljedica hormonalnih i ostalih promjena u tijelu.

Budući da je to proces koji se odvija kroz nekoliko godina stručnjaci ga dijele na tri faze.

Perimenopauza ili klimakterij 

Naziv za fazu kada započinju simptomi menopauze, međutim menstrualni ciklusi se nastavljaju odvijati uz manje ili veće poremećaje.

Ova prva faza može trajati i do 5 godina, a karakteriziraju  je smanjene vrijednosti hormona estrogena i progesterona te neredoviti ciklusi, neuredna krvarenja i učestali izostanci ovulacije. 

Što je to menopauza?

Menopauza je period od godinu dana koji započinje nakon posljednje menstruacije. Zatim  nastupa faza postmenopauze kada  jajnici u potpunosti  prestaju proizvoditi  jajašca te se razina hormona estrogena i progesterona spušta na minimum, ali jajnik ostaje aktivna žlijezda te nastavlja lučiti ostale hormone.

Osim prirodne menopauze koja nastupa kod žena između  40 i 60 godina postoji i kirurška menopauza koja se pojavljuje kada su oba jajnika uklonjena zbog  medicinskih razloga.

menopauza i simptomi

Simptomi menopauze

Iako se simptomi menopauze mogu uvelike razlikovati od žene do žene ovisno o genetskim predispozicijama, stilu života, zdravstvenom stanju  i ostalim varijablama, liječnici izdvajaju one najčešće i najizraženije kao što su:

 • neredovite menstruacije
 • navale vrućine
 • promjene kože i kose
 • pojačani otkucaji srca i povišen krvni tlak
 • umor, vrtoglavica, glavobolje
 • noćno znojenje
 • nesanica
 • hladne ruke i noge
 • vaginalna suhoća, učestale uroinfekcije
 • pad libida
 • promjene raspoloženja, razdražljivost, napetost, depresija, manjak koncentracije
 • povećano nakupljanje masnog tkiva u predjelu trbuha i porast tjelesne težine.

 

Kako si olakšati tegobe u menopauzi?

Budući da će svaka žena imati iskustva bar s nekom od navedenih tegoba tijekom procesa menopauze, dostupno je pregršt informacija i raznih savjeta kako si olakšati ulazak u novo životno razdoblje.

Jedna od težih tegoba je svakako nesanica i pojava problema sa spavanjem koje inicira značajan pad razine hormona estrogena i progesterona.

Nekvalitetan ili nikakav san ima direktan utjecaj na pogoršanje i ostalih simptoma te općenito psihofizičko stanje žene stoga je idealno polazište za podizanje kvalitete života tijekom razdoblja neizbježne menopauze.

Simptomi menopauze i problemi sa spavanjem stvaraju jedan začarani krug negativnih efekata na fizičko, ali i psihičko zdravlje žene zbog čega mnoge pripadnice nježnijeg spola u menopauzi imaju problema s koncentracijom, stresom, nervozom i rastresenošću, glavoboljama i probavom.

Da biste riješili probleme prouzrokovane smanjenjem kvalitete sna prije, za vrijeme i nakon menopauze, prvo morate znati procijeniti imate li uopće problema sa spavanjem i nesanicom te koliko su oni ozbiljni.

koji su simptomi menopauze

Razloga za brigu imate ako:

 • vam je potrebno 30 minuta ili više da utonete u san
 • ne možete spavati više od 6 sati u kontinuitetu
 • često se budite noću
 • budite se prerano
 • ne osjećate se odmorno i svježe nakon buđenja.

Već smo spominjali da se, u fazi kada započinju simptomi menopauze, vrijednosti hormona estrogena i progesterona značajno smanjuju. Oba hormona imaju velik utjecaj na kvalitetu spavanja.

Estrogen igra važnu ulogu u regulaciji količine magnezija u organizmu. Zadaća magnezija je opuštanje mišića koje je neophodno za dobar san i zbog  toga nedostatak ovog minerala pravi probleme i produžuje vrijeme potrebno za usnivanje.

Niska razina estrogena utječe i na temperaturu tijela što se očituje u pretjeranom znojenju tijekom noći koje prekida kontinuitet sna. Hormon progesteron smanjuje anksioznost i potiče respiraciju pa opadanje razine istoga za posljedicu ima pojavu problema s disanjem.

Progesteron također utječe na vrijeme potrebno za usnivanje te je važan za fazu takozvanog dubokog sna koja je neophodna kako bi se odmorili i prikupili potrebnu energiju za novi dan.

Kako bi se tegobe sa spavanjem prouzrokovane simptomima menopauze izbjegle ili barem svele na minimum predlažemo sljedeće:

 1. Obogaćivanje prehrane mineralima: kalcijem i magnezijem.
 2. Svakodnevno kretanje, istezanje i umjerena fizička aktivnost
 3. Poboljšanje higijene spavanja
 4. Prilagodba prehrane: izbjegavanje jako začinjene hrane, kofeina, alkohola.
 5. Rituali opuštanja po osobnim preferencijama (joga, meditacija ili jednostavno opuštanje uz dobru knjigu ili neku drugu aktivnost).
 6. Korištenje biljnih preparata (čajeva, eteričnih ulja i sl.)
 7. Pribavljanje kvalitetne opreme za spavanje koja osigurava nesmetan san i kvalitetan odmor.

Kako vam Bio-san Celliant može pomoći?

Posve prirodan i klinički dokazan način zasigurno je svakodnevan dodir s materijalima koja u sebi sadrže BIO-SAN Celliant™ vlakna budući da se odlikuju visokim postotkom uspješnosti, trajnom kvalitetom i lakoćom korištenja.

BIO-SAN Celliant™ vlakna pretvaraju energiju svjetla i topline u infracrveno svijetlo koje tijelo može upiti.

Ono blago širi kapilare, privlačeći više kisika u tkiva i krv što poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu te pospješuje dotok krvi i kisika u mozak. Zbog toga se osobe koje su tijekom sna u direktnom dodiru kožom s materijalima obogaćenim BIO-SAN Celliant™ vlaknima bude odmornije te bez jutarnje ukočenosti i bolova u tijelu koji ometaju potpun i kvalitetan odmor.

Optimizira se protok krvi što tijelu olakšava održavanje idealne tjelesne temperature tako da se ublažavaju nagle promjene tjelesne temperature koje otežavaju kvalitetan san.

Također, BIO-SAN Celliant™ vlakna smiruju i opuštaju živčani sustav što smanjuje epizode nervoze, tjeskobe, depresije ili učestalih promjena raspoloženja, osiguravaju potpunu opuštenost zbog čega se lakše utone u san.

Nakon kvalitetnog odmora prirodno se povećava razina energije koju osoba osjeća tijekom cijelog dana te se poboljšava koncentracija.

Budući da tijelo nakon duge iscrpljenosti doživljava potpun odmor i regeneraciju svake noći, značajno lakše postaje uvesti ostale promjene koje će utjecati na kvalitetu životnog stila.

Usvajanje zdravih životnih navika i dobar san od iznimne su važnosti jer neravnoteža hormona uzrokovana promjenama u menopauzi dugoročno povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih tegoba kao što su osteoporoza, artritis, demencija, kardiovaskularne bolesti.

Imajte na umu da menopauza ne bi trebala biti razdoblje patnje, već prirodan proces koji prolazi svaka žena i zato vam savjetujemo da pronađete idealnu metodu za sebe kako bi ovaj period vašeg života prošao što jednostavnije, bezbolnije i sa što manje negativnih posljedica.