Kako Putovati bez Umora i Neispavanosti | Bio-san Celliant™

Kako putovati bez umora i neispavanosti?

putovanja

Putovanja su po mnogima jedan od najboljih načina za iskoristiti slobodno vrijeme posebice u ovim ljetnim mjesecima.

Osim što nam omogućavaju pravi mali bijeg od rutine i promjenu okoline, putovanja znače širenje vidika, upoznavanje novih ljudi, isprobavanje novih stvari, kvalitetno vrijeme s najbližima, uživanje, punjenje baterija i ono najvažnije – odmor od svakodnevnih obveza.

Unatoč svim tim lijepim stranama putovanja, nerijetko se vraćamo umorniji nego smo otišli. Puni doživljaja i sretni, ali umorni i iscrpljeni te potpuno nespremni za ono što nas čeka kod kuće.

Višednevna putovanja

Višednevna putovanja podrazumijevaju promjenu dnevne rutine što naravno obuhvaća i svakodnevne navike vezane za prehranu, higijenu te spavanje.

To, u kombinaciji s promjenom okoline te (u slučaju posjeta udaljenim destinacijama) promjenom vremenske zone i klime remeti naš dnevni bioritam što može rezultirati poteškoćama sa spavanjem.

putovanja bez umora

Dodatni razlozi koji narušavaju kvalitetu sna, odnosno umanjuju šanse da se dobro naspavamo su loši madraci i jastuci u objektima za smještaj, zatim nemogućnost reguliranja temperature i svjetlosti u spavaonici i tako dalje.

Mi vam donosimo savjete kako da ipak uspijete uloviti nekoliko sati dobrog sna bez obzira gdje i s kim putujete kako ne biste bili umorni i iscrpljeni ni nakon putovanja, a posebice ne za vrijeme istog.

Kako organizirati putovanje?

Najvažnije pravilo kod organizacije putovanja je – informirati se i planirati unaprijed!

Dugotrajna vožnja do odredišta ono je što vjerojatno najviše iscrpljuje stoga ako putujete osobnim automobilom dovoljno često napravite pauze kako biste se osvježili.

Nije bitno samo stići do cilja, važno je i uživati u putovanju stoga predlažemo da isplanirate usputna stajanja na zanimljivim lokacijama. Tako nećete biti ukočeni i premoreni od sjedenja, a sam put će se činiti kraćim jer će sati i sati vožnje biti razbijeni zabavnim obilascima usputnih mjesta.

Ako pak putujete u udaljeniju destinaciju javnim prijevozom, dobro je pri ruci imati putni jastuk koji će vas spasiti od bolova u vratu i omogućiti da ulovite koju minutu sna prije dolaska na odredište.

višednevna putovanja

Zašto odsjesti u hotelima?

Hoteli najčešće imaju dostupne dodatne prekrivače, jastuke i slično, međutim u privatnom smještaju to ne mora biti slučaj.

Zbog toga se prilikom rezervacije informirajte o opremi za spavanje te ponesite sa sobom deku (ako postoji mogućnost hladnijeg vremena) i eventualno jastuk koji će osigurati da se probudite odmorni.

Ako vam svjetlost i buka i inače prave probleme prilikom spavanja, obvezno sa sobom ponesite masku za oči te čepiće za uši kako vam ništa ne bi ometalo san te kako biste sljedeći dan bili puni energije i spremni za sve isplanirane aktivnosti.

Opekline od sunca, komarci, glavobolje, mučnine i prehlada također mogu biti prepreka dobrom snu pa spakirajte nešto iz kućne ljekarne kako biste izbjegli neprospavane noći i frustracije oko traženja ljekarne.

Putovanje s djecom

Uzmite u obzir da djeci promjena okoline ponekad pada teže nego odraslima pa pronađite mjesta u koferu i za njihovu omiljenu igračku ili jastučić s kojim će lakše zaspati.

Dobra vijest je da će, za razliku od odraslih, djecu nakon svih avantura tijekom dana, navečer vjerojatno potpuno svladati umor pa neće niti stići razmišljati o svemu što ne valja s privremenom spavaonicom.

Nadamo se da će vam naši savjeti uljepšati godišnji odmor te da ćete se s njega vratiti s prekrasnim uspomenama, odmorni i spremni na povratak u stvarnost…i u svoj udoban krevet! 😉