Spavanje na Rate - Dobra Ideja? | Bio-san Celliant™

Spavanje na rate – dobra ideja?

spavanje na rate

Može jedno spavanje na rate, na 12 rata, molim Vas…

Tako je to kod nas, stan i rabljeni automobil na kredit, namještaj i hrana na rate.

Ali ne izmiče nam samo novac, i vrijeme je počelo sve brže bježati. Zbog toga smo počeli i redovito prakticirati spavanje na rate.

Krademo od sna da bi obavili nešto što nismo stigli tijekom dana. I tako sami sebi i svom organizmu dugujemo sate i sate spavanja.

Ako ćemo biti skroz optimistični, ovaj dug ipak ima jednu dobru stranu. Kada si dužan sam sebi onda si sam i određuješ tempo otplate što je skroz pozitivna stvar.

Ipak, ne treba zaboraviti da, bez obzira na to što reklame kažu, kamata uvijek postoji.

Dakle, s obzirom na nama raspoloživo vrijeme i cijenu za svaku propuštenu minutu sna, treba se dobro organizirati, jer ni ovaj dug (kao niti nijedan drugi) neće sam od sebe nestati.

Svi jako dobro znamo koliko sati sna se preporuča. Isto tako znamo da se odlično osjećamo nakon što se dobro naspavamo. Ali zašto se ponekad i nakon 10 sati sna probudimo umorni?

ZATO ŠTO SMO SAMI SEBI DUŽNI, ali ne novca nego sna!! Možda je to dug od jučer, možda od prošlog tjedna, a možda se vuče još od prošlog mjeseca.

spavanje na rate

Posljedice koje prate spavanje na rate

Iako svi tvrdimo da možemo normalno funkcionirati čak i kad spavamo nekoliko sati manje, takav stav i spavanje na rate dugoročno mogu biti vrlo štetni za zdravlje.

Nedostatak sna utječe na raspoloženje, na sposobnost prosuđivanja i koncentraciju, pamćenje i reflekse.

Osim toga, postajemo podložniji stresu, bitno se umanjuje sposobnost “multitaskinga”, povećava se krvni tlak, smanjuje tjelesna temperatura, dolazi i do poremećaja u izlučivanju hormona, a dugoročno i do puno ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

Stavovi o ovoj vrsti dugovanja su različiti. Postoje teorije da se dug koji stvorimo preko tjedna može nadoknaditi dužim spavanjem vikendom.

Dok se drugi ipak drže onoga – što je sigurno sigurno je, pa tvrde da je najbolje maksimalno se potruditi i stvoriti zdravu rutinu spavanja koje ćemo se držati.

Koje god teorije se držali, važno je priuštiti si onoliko sna koliko vam je potrebno da bi ste se dobro osjećali, a BIO-SAN Celliant™ proizvodi su ovdje da bi vam u tome pomogli.