Zbog godišnjeg odmora sve narudžbe putem web shopa šaljemo u periodu od 27.07.2020.
Uz svaki kupljeni artikl poklanjamo 1 komad promo Bio-san Celliant maska za oči

Kako urediti spavaću sobu?

kako urediti spavaću sobu

Proljeće je pravo vrijeme za osvježiti prostor, obojiti zidove, riješiti se starih i nepotrebnih stvari. U tom proljetnom čišćenju, kako se popularno zove, spavaća soba često nije baš pri vrhu prioriteta. Dnevna soba i nova kuhinja nekako uvijek lakše pronađu mjesto u kućnom budžetu. Ako se ove godine ipak odučite na preuređenje prostorije koja je ključna za vaš odmor i punjenje baterija, evo nekoliko savjeta kako urediti spavaću sobu i od nje napraviti pravu opuštajuću oazu za bijeg od stresa i problema.

Kakva bi savršeno uređena spavaća soba trebala biti?

Estetski lijepa, ali ne pod cijenu funkcionalnosti. Treba pružati mir, intimu i udobnost, ali ne smije biti previše tamna niti pretopla.

Boje

Kada govorimo o bojama, jedino pravilo kojeg se treba držati je izbjegavanje žarkih i jako tamnih nijansi. Provedena su brojna istraživanja o utjecaju boja u spavaćoj sobi na san, i kada bismo krenuli u detaljniju analizu, vjerojatno ne bismo dobili nekakav konkretan rezultat jer postoji previše varijabli o kojima ovisi hoće li boja potaknuti osjećaj mira i opuštenosti. Ovisno o veličini sobe, vrsti i boji namještaja, izvoru prirodnog svjetla, idealna boja može varirati od potpuno neutralnih bež i sivih nijansi, preko hladnijih nježno plavih, ljubičastih pa sve do nešto toplijih zelenkastih i ružičastih. Potpuno bijele , kao i iznimno tamne zidove treba izbjegavati. Ako niste sigurni koja je prava boja za vašu sobu, držite se svijetlih pastelnih nijansi plave i zelene.

Osvjetljenje

Sljedeći važan segment o kojemu treba voditi računom prilikom uređenja spavaonice je osvjetljenje. Dosta dnevnog svjetla je i više nego poželjno, ali uz uvjet da se predvide i gusti zastori koji će omogućiti zamračivanje prostorija prema potrebi. Kod prostorija koje nemaju dovoljno velike prozore i željenu količinu prirodnog svjetla prozračnost se postiže svjetlijim namještajem, bojama zidova i tekstila te naravno umjetnom rasvjetom.  Kod postavljanja umjetne rasvjete treba voditi računa da je njen zadatak stvoriti intimnu i opuštajuću atmosferu.

Krevet

Krevet u spavaćoj sobi ima glavnu ulogu – a udobnost mora biti beskompromisna. Iako niski kreveti estetski izgledaju bolje, kada govorimo o idealnoj visini bolje je izabrati nešto viši krevet (min. 40 cm). Madrac je srce kreveta, ali i cijele spavaće sobe, i on je jedna od onih stvari na kojima ne bismo smjeli štedjeti. Osim kvalitetnog madraca treba pripaziti i pri izboru odgovarajućih podnica jer one produžuju vijek trajanja istog i omogućuju prozračnost.

Namještaj

Što se tiče ostalog namještaja, vrijedi pravilo više je manje jer spavaća soba treba disati, a ne služiti kao skladište za beskorisne sitnice. Dimenzije namještaja uvjetovane su veličinom prostorije, a previše elemenata prostor čini vizualno manjim, natrpanim i nepotrebno otežava održavanje čistoće.

Dekoracije

Isto vrijedi i za dekoraciju kao što su slike, ogledala i ostali ukrasi. Ako ih uopće nema prostor može izgledati hladno i sterilno, ali ako ih je previše onda predstavljaju stres za oči i guše cijeli prostor. Tepih u spavaćoj sobi stvar je ukusa. Naime, on daje toplinu i udobnost prostoriji, ali je njegovu čistoću nešto teže održavati u odnosu na parket ili laminat. Preporuka je da tepih i ostali tekstil kao što su zavjese, zastori i posteljina imaju što manje detalja po sebi, te da su usklađeni s bojom zidova i namještaja kako ne bi izazivali vizualnu distrakciju i loše utjecali na ugođaj. Zapamtite, minimalizam daje osjećaj reda i smirenosti!

Nadamo se da smo vam ovim savjetima barem malo pomogli i odgovorili kako urediti spavaću sobu, a ako ipak niste u mogućnosti potpuno preurediti spavaonicu preporučamo vam da ju barem osvježite na način da npr. preokrenete madrac, izbacite nepotrebne stvari koje su se nagomilale tokom zimskih mjeseci, detaljnije očistite manje dostupne prostore iza i ispod namještaja i priuštite si neki od Bio-san Celliant™ proizvoda za bolji i kvalitetniji san!