Kako Urediti Spavaću Sobu? | Bio-san Celliant™
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8

Kako urediti spavaću sobu?

kako urediti spavaću sobu

Proljeće je pravo vrijeme za osvježiti prostor, obojiti zidove, riješiti se starih i nepotrebnih stvari.

U tom proljetnom čišćenju, kako se popularno zove, spavaća soba često nije baš pri vrhu prioriteta.

Dnevna soba i nova kuhinja nekako uvijek lakše pronađu mjesto u kućnom budžetu.

Ako se ove godine ipak odučite na preuređenje prostorije koja je ključna za vaš odmor i punjenje baterija, evo nekoliko savjeta kako urediti spavaću sobu i od nje napraviti pravu opuštajuću oazu za bijeg od stresa i problema.

Kakva bi savršeno uređena spavaća soba trebala biti?

Estetski lijepa, ali ne pod cijenu funkcionalnosti. Treba pružati mir, intimu i udobnost, ali ne smije biti previše tamna niti pretopla.

kako urediti spavaću sobu

Boje

Kada govorimo o bojama, jedino pravilo kojeg se treba držati je izbjegavanje žarkih i jako tamnih nijansi.

Provedena su brojna istraživanja o utjecaju boja u spavaćoj sobi na san, i kada bismo krenuli u detaljniju analizu, vjerojatno ne bismo dobili nekakav konkretan rezultat jer postoji previše varijabli o kojima ovisi hoće li boja potaknuti osjećaj mira i opuštenosti.

Ovisno o veličini sobe, vrsti i boji namještaja, izvoru prirodnog svjetla, idealna boja može varirati od potpuno neutralnih bež i sivih nijansi, preko hladnijih nježno plavih, ljubičastih pa sve do nešto toplijih zelenkastih i ružičastih.

Potpuno bijele, kao i iznimno tamne zidove treba izbjegavati. Ako niste sigurni koja je prava boja za vašu sobu, držite se svijetlih pastelnih nijansi plave i zelene.

Osvjetljenje

Sljedeći važan segment o kojemu treba voditi računom prilikom uređenja spavaonice je osvjetljenje.

Dosta dnevnog svjetla je i više nego poželjno, ali uz uvjet da se predvide i gusti zastori koji će omogućiti zamračivanje prostorija prema potrebi. Kod prostorija koje nemaju dovoljno velike prozore i željenu količinu prirodnog svjetla prozračnost se postiže svjetlijim namještajem, bojama zidova i tekstila te naravno umjetnom rasvjetom. 

Kod postavljanja umjetne rasvjete treba voditi računa da je njen zadatak stvoriti intimnu i opuštajuću atmosferu.

Krevet

Krevet u spavaćoj sobi ima glavnu ulogu – a udobnost mora biti beskompromisna. Iako niski kreveti estetski izgledaju bolje, kada govorimo o idealnoj visini bolje je izabrati nešto viši krevet (min. 40 cm).

Madrac je srce kreveta, ali i cijele spavaće sobe, i on je jedna od onih stvari na kojima ne bismo smjeli štedjeti.

Osim kvalitetnog madraca treba pripaziti i pri izboru odgovarajućih podnica jer one produžuju vijek trajanja istog i omogućuju prozračnost.

Namještaj

Što se tiče ostalog namještaja, vrijedi pravilo više je manje jer spavaća soba treba disati, a ne služiti kao skladište za beskorisne sitnice.

Dimenzije namještaja uvjetovane su veličinom prostorije, a previše elemenata prostor čini vizualno manjim, natrpanim i nepotrebno otežava održavanje čistoće.

Dekoracije

Isto vrijedi i za dekoraciju kao što su slike, ogledala i ostali ukrasi. Ako ih uopće nema prostor može izgledati hladno i sterilno, ali ako ih je previše onda predstavljaju stres za oči i guše cijeli prostor.

Tepih u spavaćoj sobi stvar je ukusa. Naime, on daje toplinu i udobnost prostoriji, ali je njegovu čistoću nešto teže održavati u odnosu na parket ili laminat.

Preporuka je da tepih i ostali tekstil kao što su zavjese, zastori i posteljina imaju što manje detalja po sebi, te da su usklađeni s bojom zidova i namještaja kako ne bi izazivali vizualnu distrakciju i loše utjecali na ugođaj.

Zapamtite, minimalizam daje osjećaj reda i smirenosti!

 

Nadamo se da smo vam ovim savjetima barem malo pomogli i odgovorili kako urediti spavaću sobu, a ako ipak niste u mogućnosti potpuno preurediti spavaonicu preporučamo vam da ju barem osvježite.

Preokrenite madrac, izbacite nepotrebne stvari koje su se nagomilale tokom zimskih mjeseci, detaljnije očistite manje dostupne prostore iza i ispod namještaja i priuštite si neki od Bio-san Celliant™ proizvoda za bolji i kvalitetniji san!