Diskus Hernija | Bio-san Celliant™
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8
Za pomoć pri kupovini ili savjet nazovite nas na 031 638 638 ili 095 638 638 8

Diskus hernija

diskus hernija

Kada se disk koji se nalazi između dva kralješka degenerira, meki unutarnji gel u disku može procuriti u spinalni kanal. To stanje  je poznato kao diskus hernija. Jednom u spinalnom kanalu, hernija diskovnog materijala vrši pritisak na živac, uzrokujući upalu  prema živcu što dovodi do išijasa ili bolova u nogama (kod lumbalne hernije diska) ili bolova u ruci (kod cervikalne hernije diska).

Postoje dva glavna načina na koje intervertebralni disk može uzrokovati bol:

  • djelovanjem na okolni živac

U većini slučajeva hernija diska sama po sebi nije bolna, već materijal koji curi iz diska vrši upalu ili iritira živce u blizini, uzrokuje bol. Bol koja se nalazi u korijenu živca se opisuje kao oštra bol koja sijeva u druge dijelove tijela, poput donjeg dijela leđa prema nozi ili od vrata prema dolje u ruke. Bol u nozi od upale išijadičnog živca se naziva išijas.

  • problemi u anatomskoj strukturi diska 

Sam kralježnički disk može biti izvor boli ako dehidrira ili se degenerira do te mjere da uzrokuje bol i nestabilnost u segmentu kralježnice (naziva se degenerativna bolest diska). Degenerativna bol na disku uključuje kroničnu bol na disku i oko diska uz povremene epizode jače boli.

Hernija diska i degenerativna bolest diska obično se javljaju u vratnoj kralježnici (vratu) i lumbalnoj kralježnici (donji dio leđa). Iako u lumbalnom dijelu kralježnice su problemi puno više prisutni.

Simptomi diskus hernije

  • bol u vratu koje se širi prema rukama ili bol u donjem dijelu leđa koja se širi u noge
  • osjećaj utrnutosti koji kreće od vrata prema rukama ili donjeg dijela leđa prema nogama
  • slabost ruku ili nogu
  • gubitak osjeta u rukama ili nogama

Nekim osobama određeni položaji aktiviraju tegobe dok u drugim položajima same tegobe su manjeg intenziteta. Prikupljanje pune medicinske dokumentacije može isključiti ili potvrditi druga moguća stanja koja mogu uzrokovati bolest.

Anamneza može uključivati ​​informacije o ponavljajućim zdravstvenim problemima, ranijim dijagnozama i prošlim liječenjima te njihovoj učinkovitosti. Obično se prikupljaju i informacije o navikama spavanja, prehrane i vježbanja.

Klinički pregled za dijagnosticiranje boli na disku može sadržavati jedan ili više sljedećih testova:

1. Palpacija (dodir rukom) 

Određene strukture u kralježnici mogu nam reći i pomoći prepoznati izvor boli. Na primjer, pogoršanje osjeta boli pri pritisku na dijelove kralježnice mogu nam ukazivati ​​na osjetljivost uzrokovanu oštećenim diskom.

2. Testovi kretanja

Testovi kojima se procjenjuju pokreti kralježnice a koji mogu uključivati ​​savijanje vrata ili prsnog dijela kralježnice prema naprijed, natrag ili na stranu. Uz to, ako podizanje jedne noge ispred tijela pogoršava bol u nogama, to može ukazivati ​​na herniju diska u lumbalnom dijelu kralježnice.

3. Test snage mišića

Neurološki pregled može se provesti radi procjene snage mišića i utvrđivanja da li je prisutna hernija diska.Test mišićne snage može uključivati ​​držanje ruku ili nogu u stranu ili prednjem dijelu tijela radi provjere atrofije mišića ili drugih nenormalnih pokreta.

Kako se dijagnosticira hernija diska?

Dijagnostičkim metodama može se odrediti točno gdje i na kojem mjestu je hernija diska te u kolikoj mjeri kompromitira sam živac.

Kompjuterizirana tomografija (CT) sastoji se od rendgenskog snimka tijela s kompjuterski preoblikovanjem slike u presjeke kralježnice. Ponekad se mijelogram izvodi tijekom CT skeniranja, u kojem se radiografsko bojilo ubrizgava u područje radi pružanja više detalja na strukturama kralježnice.

MRI pretraga pruža osjetljivu i točnu procjenu spinalnih živaca i anatomije, uključujući poravnavanje diska, visinu, hidrataciju i konfiguraciju.

Važno je napomenuti da nalazi ispitivanja na MRI pretrazi ili drugom dijagnostičkom testu sami po sebi nisu dijagnoza.

Nalazi fizikalnog pregleda i pregled simptoma moraju odgovarati MR-u ili drugim nalazima testa kako bi se precizno utvrdio uzrok boli.

Točna dijagnoza osnovnog uzroka boli i drugih simptoma je presudna, jer dijagnoza diktira učinkovite mogućnosti liječenja.

Kako liječiti diskus herniju?

Specijalizirana fizikalna terapija za kralježnicu koju koristimo u Aura centru u najčešćim situacijama izvrsno liječi probleme sa hernijom diska.

U najvećem broju slučajeva nakon odrađene rehabilitacije i edukacije pacijenata za vrijeme terapije pacijenti se vraćaju normalnom načinu života.

Modernim metodama liječenja, individualnim pristupom te godinama iskustva rada sa pacijentima naš centar se usavršio da u najkraćem vremenskom periodu vrate kvalitetnom životu većinu osoba s poteškoćama u kralježnici.

BIO-SAN VAM PREPORUČUJE KORIŠTENJE PROIZVODA KOJI MOŽE POMOĆI KOD SVIH TEGOBA U PREDJELU LEĐIMA! BIO-SAN PREMIUM TERAPEUTSKU PODLOGU S CELLIANTOM

Glavne prednosti BIO-SAN Celliant™ podloge:
Zahvaljujući materijalu Celliant® koji klinički dokazano povećava razinu kisika te samim time pomaže ubrzati cirkulaciju, kao rezultat toga može doći do nestanka ili smanjenja oteklina te bolova.
BIO-SAN premium podloga s Celliantom je dodatno obogaćena karbonskim vlaknima Intense® koja neutraliziraju prirodni naboj tijela, oslobađajući ga napetosti, te na taj način BIO-SAN CELLIANT™ podlozi daju anti-stress kvalitetu.
Omogućavaju brzo pražnjenje elektriciteta, omogućavaju dublji, relaksirajući san. Intense® je antistatičan te aktivno odbija prašinu!Revolucionarna zaštita s ionima srebra Argentum + učinkovito odbija grinje i bakterije. Iznimna prozračnost pomaže sprječavanju znojenja. Koži ugodna tkanina primjerena je za osobe sklone alergijama.

Saznaj više o proizvodu klikom na link: Celliant Premium Podloga za Spavanje